Eerste Zeeuwse mosselen van het seizoen

mosselvangst, mosselen, mossel recepten, mosselen eten, zeeland, vakantie zeeland, visvangst, het nederlands mosselbureau, haven Yerseke, gerechten met mosselen, visgerechten

Eerste Zeeuwse mosselen van uitstekende kwaliteit

Nieuw seizoen bodemcultuur van start met lancering ‘Loaded mosselen’ als borrelhap
Onder grote belangstelling zijn op 5 juli j.l. in de Oosterschelde officieel de eerste Zeeuwse mosselen van het seizoen 2023 van de bodem opgevist. Kenners roemen de kwaliteit, die veel beter is dan vorig jaar. Aan boord konden topkoks Jannis Brevet en Jeroen Achtien samen met mosselambassadeur Jan Boskamp als eersten de nieuwe oogst proeven. De Zeeuwse bodemmosselen zullen vanaf nu weer overal in België en Nederland in grote hoeveelheden de mosselpannen in gaan.


Bij de feestelijke seizoensopening introduceerde de mosselsector bovendien de Loaded Mossel, een nieuw mini-gerecht in de mossel. Loaded Mosselen zijn mosselen gevuld met gekruide rijst die je direct uit de schelp eet. Het is populair streetfood uit Turkije. Consumenten in Nederland en België hebben in de testfase zeer enthousiast op de nieuwe borrelhap gereageerd. De Zeeuwse mosselsector verwacht met het nieuwe eetmoment meer nieuwe, vooral ook jongere consumenten aan mosselen te krijgen.


De Zeeuwse mosselkwekers toonden zich bij de seizoensopening heel gelukkig met de mooie kwaliteit die zij kunnen aanvoeren. “Wat we nu aantreffen op onze percelen in de Oosterschelde en op de Waddenzee ziet er prima uit. Veel beter dan vorig jaar,” zo zegt mosselkweker Jan Schot. De eerste aanvoer bij de Nederlandse Mosselveiling laat al mooie vleesgewichten zien. “Kook je een kilo mosselen, dan zit er nu tegen 300 gram visvlees aan. Dat gaat de komende weken alleen maar beter worden,” aldus Jan Schot.

Yerseke
De mosselsector concentreert zich rond de Zeeuwse plaatsen Yerseke, Zierikzee, Bruinisse en Tholen. De mosselkwekers zijn uit deze vier Zeeuwse visserijplaatsen afkomstig. De mosselkotters uit deze plaatsen zijn te herkennen aan de volgende aanduidingen op hun boeg: YE, ZZ, BRU, HON en TH.
De Zeeuwse visserijplaats Yerseke vormt het mosselhart van Nederland. In Yerseke is de Nederlandse Mosselveiling gevestigd, waar mosselkwekers hun mosselen ter verkoop aanbieden. De geografische ligging is geen toeval. In de Oosterschelde ter hoogte van Yerseke ligt de zogenaamde Yerseke Bank; de Oosterschelde heeft hier een harde, veenachtige bodem waardoor de locatie ideaal is om als verwater- grond te dienen. Het zuivere Oosterscheldewater wordt ook  – via een gecontroleerd waterleidingsysteem – gebruikt voor het verwerkingsproces in de bassins op de wal bij de mosselbedrijven.

mosselvangst, mosselen, mossel recepten, mosselen eten, zeeland, vakantie zeeland, visvangst, het nederlands mosselbureau, haven Yerseke, gerechten met mosselen, visgerechten

Het vissen van mosselen vindt al ruim 150 jaar plaats in de Nederlandse wateren. De twee kweekgebieden zijn de Oosterschelde en de Waddenzee, samen ongeveer 6.000 hectare groot.

Biologisch
De verwachte aanvoer van mosselen ligt dit seizoen wel lager dan gewenst. Addy Risseeuw, voorman van de Zeeuwse mosselkwekers: “Wij hebben nog steeds te maken met de gevolgen van de schade die de februaristormen van 2022 op onze percelen in de Waddenzee hebben aangericht. Daar lagen de jonge, een halfjaar oude mosselen die juist nu in 2023 naar de markt gebracht moesten worden.”
Ondanks deze zorgen kijken ook de Nederlandse beleidsmakers in Den Haag met steeds meer interesse naar de eiwitrijke schelpdieren. Van al het dierlijk eiwit is het mariene eiwit van mosselen veruit het minst milieubelastend. Met het oog op een duurzame voedselproductie resulteert dit mogelijk in meer ruimte voor mosselkweek in de toekomst. Steeds meer mosselkwekers hebben naast het duurzaamheidslabel van MSC ook een biologisch SKAL certificaat.

mosselvangst, mosselen, mossel recepten, mosselen eten, zeeland, vakantie zeeland, visvangst, het nederlands mosselbureau, haven Yerseke, gerechten met mosselen, visgerechten

Tien geboden mosselbereiding
Kenners weten dat mosselen bereiden snel en makkelijk is. Niet-kenners hebben nog veel onzekerheden. Voor de bekende ‘mosselman’ Piet Devriendt van het fameuze mosselrestaurant De Oesterput in het Belgische Blankenberge aanleiding het kookboek Masterclass Mosselen uit te brengen. Devriendt die als 14-jarige in de ‘mossels’ begon, gaf tijdens de lunch van de seizoensopening de aanwezigen zijn tien geboden voor een optimale bereiding mee:

“Mosselen goed peperen, mosselgroenten (groentjes) genoeg fijn snijden zodat ze tegelijk met mosselen gaar worden, een beetje water of wijn toevoegen, de juiste volgorde in de pan hanteren: eerst de mosselen, dan de groentjes en de peper, op hoog vuur koken met de deksel erop en de mosselen tijdens het koken goed opschudden zodat de groentjes en mosselen goed mengen. Als de schelpen openstaan zijn ze goed.”

mosselvangst, mosselen, mossel recepten, mosselen eten, zeeland, vakantie zeeland, visvangst, het nederlands mosselbureau, haven Yerseke, gerechten met mosselen, visgerechten

Loaded mosselen, de borrelhap van deze zomer
Om meer mensen aan de mossel te krijgen, zijn ook andere eetmomenten belangrijk. Vorig jaar werd al de mosselburger gelanceerd. Nu zijn er de Loaded mosselen, een met gekruide rijst gevulde mossel die je direct uit de schelp eet. Ideaal op een borrelplank. Een klein gerechtje in de schelp. Het heeft iets van de oester en iets van sushi. De Loaded mossel is de Zeeuwse invulling van de populaire Turkse Midye Dolma. Traditioneel streetfood dat terug te vinden is in de uitgaansgebieden van Turkse kuststreken als Istanbul, Izmir en Bodrum. “Op een avond eet je daar gemakkelijk 10 tot 15 gevulde mosselen, want je blijft dooreten,” aldus Ibrahim Bas een Nederlandse-Turk die het Nederlands Mosselbureau meer dan een jaar geleden spontaan belde en vertelde dat de Midye Dolma Nederlandse en Belgische jongeren zeker aan de mossel gaat krijgen.
“Vreemd genoeg kende niemand uit de mosselsector de Midye Dolma,” aldus Tilly Sintnicolaas van het Nederlands Mosselbureau. “Wij zijn ons erin gaan verdiepen en hebben onderzocht of ook de Zeeuwse mossel zich hiervoor leent. De Zuid-Europese mossel is namelijk anders. In Nederland en België hebben wij verder uitgebreid consumentenonderzoek gedaan. Ook hebben wij een grote smaaktest – met 40 procent niet-mosseleters – laten uitvoeren door Wageningen Food & Biobased Research. Met goed resultaat. Iedereen bevestigt dat de Loaded mossel lekker is, heel verrassend, een bijzondere eetbeleving. En niet onbelangrijk, het heeft een dooreeteffect.” Het project kon mede tot stand komen dankzij een financiële bijdrage van het Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij.

mosselvangst, mosselen, mossel recepten, mosselen eten, zeeland, vakantie zeeland, visvangst, het nederlands mosselbureau, haven Yerseke, gerechten met mosselen, visgerechten mosselvangst, mosselen, mossel recepten, mosselen eten, zeeland, vakantie zeeland, visvangst, het nederlands mosselbureau, haven Yerseke, gerechten met mosselen, visgerechten

Recept – Loaded mosselen
Ingrediënten (4 personen):
• 100 gram gele uien
• 75 ml plantaardige olie
• 200 gram ronde rijst (Baldo)
• 2 tl zeezout
• 2 tl gemalen zwarte peper
• 0.5 1tl gemalen piment
• 50 stuks Zeeuwse mosselen
• 1 citroen

Bereiding:
1. Hak de uien fijn in een keukenmachine of snijd de uien fijn met een mes.
2. Verhit de olie in een pan, voeg de ui toe en fruit deze aan zonder te kleuren.
3. Was de rijst en laat het goed uitlekken. Voeg de rijst toe aan de uien en bak deze heel even mee zonder dat de rijst bruin gaat kleuren.
4. Roer de gemalen peper en piment door het rijstmengsel.
5. Voeg circa 150 ml water toe en breng op smaak met het zeezout.
6. Stoom in 8 tot 10 minuten gaar (zodat de rijst net aan gaar is).
7. Draai het vuur uit en laat de rijst nog 5 minuten nastomen.
8. Spoel de mosselen wanneer dit nog nodig is.
9. Steek de mosselen open met een tourneermes (kromme punt) of aardappelschilmesje, zet mespunt tussen de schelpen halverwege bolle kant, volg met mespunt de schelpzijde en klap mossel open.
10. Vul de mosselen met een theelepel rijstmengsel en vouw voorzichtig dicht. Als de mosselen niet dicht blijven kun je deze met een elastiekje dicht binden.
11. Plaats de gevulde mosselen in een pan, stoommandje of stoomoven en stoom de mosselen vervolgens 15 minuten.
12. Serveer de mosselen met een partje citroen op een mooie schaal.
13. Lift de bovenste schelp aan de korte kant omhoog en schep met de losse schelp de gevulde mossel uit de onderste schelp. Besprenkel de gevulde mossel met enkele druppels citroensap naar smaak en de loaded mosselen zijn klaar om uit de schelp gegeten te worden.

 

Met dank aan het Nederlands Mosselbureau
Het Nederlands Mosselbureau is een afdeling van de Producentenorganisatie Nederlandse Mosselcultuur BV. en verantwoordelijk voor de collectieve promotie van de Zeeuwse mossel.

Foto’s: Nederlands Mosselbureau, Liesbeth Govers – van der Wal voor Santmedia

HOME