Hartford House Summerhill

Land of Legends

reizen Zuid Afrika, travel South Africa, vakantie Zuid Afrika, www.santmedia.nl, Hartford House Summerhill Tekst: Eric Govers, Foto's: Liesbeth Govers - van der wal

 

“And then you have arrived, at one of the country’s most gracious homes.”

Halverwege de route Johannesburg – Durban ligt in Mooi River het oude Hartford House op het landgoed Summerhill midden in de Drakensbergen.
Dit landgoed werd in 1870 door de Engelse koningin Victoria toegekend aan de familie van Sir Frederick Moor, de laatste premier van de Colonie Nathal, Zuid-Afrika.

In november 1899 leed dit rustige en prachtige landschap onder de verwoestingen van de Anglo-Boerenoorlog. Generaals Piet Joubert (van Majuba roem) en Louis Botha bivakkeerden met hun troepen op de landerijen van Hartford en Summerhill na hun schermutselingen bij Willow Grange. De veldslagen in het nabij gelegen Giant’s Castle en Spioenkop veranderde definitief de loop van de Zuid-Afrikaanse geschiedenis.
Toen de Boeren beslag hadden gelegd op Sir Frederick’s eigen paard, kon die niet vermoeden dat ruim 80 jaar later hier de grootste renpaarden fokkerij op het zuidelijk halfrond werd gesticht, de Summerhill-farm.

In het Hartford House, omringt door groene weiden, prachtige tuinen vol kleurrijke bloemen en geluiden van krakende Ibissen, waan je je in een andere wereld. Het huis met z’n grote veranda’s, een statige hal en kamers met de originele houten vloeren, herbergt de sfeer van een rijk koloniaal verleden in Natal.

reizen Zuid Afrika, travel South Africa, vakantie Zuid Afrika, www.santmedia.nl, Hartford House Summerhill Tekst: Eric Govers, Foto's: Liesbeth Govers - van der wal

De romantische Victoriaanse stijl kenmerkt zich door decoratieve gietijzeren elementen, koperbeslag, golfplaten luifels en glas-in-loodramen. De gietijzeren decoraties werden ‘broekie-kant’ genoemd, omdat ze leken op de kanten randen van damesondergoed.

Bij het meer liggen de luxe eco lodges Mbulelo, wat betekent Thanksgiving en Siyabonga, Thank You. Dit zijn de Zulu-namen aldus de huismanager Barbara Meier. We nemen onze intrek in hét favoriete verblijf van Sheik Mohammed. Het gebouw is geheel opgetrokken uit grote brokken steen opgevuld met leem en klei afkomstig van dit landgoed. Binnen is het heerlijk koel door het gras op het dak. Twee enorme vensters bieden een onbelemmerd en fenomenaal uitzicht over het grote meer én het daarachter gelegen gebergte. In het midden van de woonkamer staat een ‘Egg Shaped Coffee Table’ van de meubelontwerper Weylandts. Designmeubelen worden afgewisseld met Afrikaanse kunst en origineel Zulu meubilair. De witte kralen stoelen bij de entree geven de ruimte een echte Afrika look.

reizen Zuid Afrika, travel South Africa, vakantie Zuid Afrika, www.santmedia.nl, Hartford House Summerhill Tekst: Eric Govers, Foto's: Liesbeth Govers - van der wal

Summerhill is bijna net zo bekend om haar gasten als kampioen renpaarden

De huidige eigenaars Mick en Cheryl Goss, gingen in 1979 van start met de renovatie van dit historische huis, en de oprichting van hun farm op ruim 3000 hectare in het meest vruchtbaarste gedeelte van Zuid Afrika. De traditie van het paarden fokken in de Goss familie gaat echter al acht decennia terug en heeft zijn oorsprong in Ierland. De internationaal goed presterende paarden trok ook de aandacht van zijne hoogheid Sheik Mohammed Bin Khalifa Al Maktoum uit Dubai. Hij keert met enige regelmaat op Summerhill terug om zijn eigen renpaarden te inspecteren. De in de Dubai World Cup was in 2008 ruim 50% toe te schrijven aan in Zuid Afrika getrainde paarden.

’s Avonds verzoekt de souschef ons om plaats te nemen aan tafel. Een van Zuid Afrika’s beste keukens wordt hier geleid door chefkok Jackie Cameron, die in 2008 werd uitgeroepen tot de beste 10 van Zuid Afrika.
Bij aanvang van het diner kiezen we voor een gekoelde Bellingham The Maverick Chenin Blanc, en tijdens het voorgerecht: “Roasted Butternut Soup with Pear Custard Ice Cream, Pumpkin Seeds and Curry Oil, realiseren we ons dat behalve de accomodatie, òòk het eten absoluut 5 sterren waard is.

Tekst: Eric Govers, Fotografie: Liesbeth van der Wal  www.santmedia.nl

Met dank aan:

Hartford House Summerhill
Hlatikulu Road, Mooi River, KwaZulu-Natal, South Africa
PO Box 31, Mooi River, 3300, South Africa
www.hartford.co.za

Park & Fly bij Schiphol  www.a4-parking.nl

HOME